American cheesecake.doc

(198 KB) Pobierz
American cheesecake

American cheesecake

Ciasto:

·         2 szklanki mąki

·         0.5 szklanki cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         15 dkg margaryny bądź masła

·         1 jajko

·         1 żółtko


Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto.

Masa serowa

·         6 żółtek

·         1 całe jajko

·         szklanka cukru

·         1 cukier waniliowy

·         750 g soft cheese, ja  użyłam philadelphia cheese

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka i jajko dobrze ubić z cukrem i cukrem waniliowym. dodać ser i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.


 

 

Ponadto

·         pól litra kwaśnej śmietany

·         2 łyżki cukru


śmietanę wymieszać z cukrem.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać masę serowa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec do suchego patyczka, około godziny. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie śmietanę. Wstawić z powrotem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystygnięciu przykryć blachę żeby śmietana nie popękała.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin