Składniki:
· 75 dag twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
· 30 dag ugotowanych zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepiej ugotowanych 1, 2 dni wcześniej)
· 2 łyżki miękkiego masła
· 3 jajka
· 3/4 szklanki cukru
· ekstrakt pomarańczowy do smaku
· kandyzowana skórka pomarańczowa do smaku
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło, utrzeć. Dodać zmielony ser i ziemniaki, ekstrakt pomarańczowy i utrzeć na gładką masę.
Białka ubić na sztywną masę, dodać do masy serowej razem ze skórką pomarańczy, wymieszać.
Całość przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Wystudzić, najlepszy od drugiego dnia po upieczeniu.
Domowy ekstrakt pomarańczowy:
· pół dużego owocu pomarańczy (sok będzie można wypić :)
· pół szklanki wody
· 1/4 szklanki wódki
Obrać skórkę z pomarańczy i usunąć całe białe albedo (jest gorzkie). Skórkę posiekać z grubsza. W wyparzonym pojemniku szklanym wymieszać wodę, wódkę i skórkę pomarańczową. Pojemnik zamknąć, przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu (nie w lodówce). Po tygodniu dobry do użycia, można przechowywać przez rok.
Przepis na ekstrakt pochodzi z tej strony.
Smacznego :)
psotnica23