Szpinak z kartoflamiPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 kg swiezego szpinaku (ew. 500 g mrozonego),500 g mlodych kartofli rownej wielkosci,2 duze cebule,100 g masla,1/2 lyzeczki kolendry w ziarnkach,1/2 lyzeczki kminku,1/2 lyzeczki chilli,1/2 lyzeczki kolendry mielonej,sol do smaku,2 lyzki fenugriku,1 zielona papryczka chilli,100 g przecieranych pomidorow,50 g swiezego imbiru lub 1 lyzeczka sproszkowanego,2 slodkie czerwone papryki.1. Dobrze umyte kartofle przekroic na pol. Pokroic cebule w plastry. Z paprykusunac gniazda nasienne, pokroic na kawalki. Swiezy szpinak posiekac. Imbirpokroic w cienkie plasterki.2. Obgotowac kartofle przez 5-8 min., odcedzic.3. W duzym rondlu rozgrzac maslo, podsmazyc polowe cebuli na zloto, dodac koledre i kminek, smazyc jeszcze 1 min., odstawic.4. W niewielkiej ilosci wody rozgotowac pozostala cebule z chilli i sproszkowana kolendre. Dodac szpinak, uzupelnic woda (ok. 3-4 dl) i zagotowac do miekkosci szpinaku.5. Wlozyc kartofle, szpinak, papryke, fenugrik, zielone chilli do masla z cebula, osolic, dobrze wymieszac. Gotowac na bardzo malym ogniu 10 min., co pewien czas zamieszac.6. Dodac pokrojone pomidory i imbir, dusic pod przykryciem nastepne 10 min.7. Podawac na goraco do dan miesnych, lub z ryzem ugotowanym bez przypraw.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 54.
psotnica23