Fasola mungPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.200 g fasoli mung,300 g zielonej fasolki szparagowej,3 lodygi selera naciowego,300 g fenkulow,1 zabek czosnku,3 lyzki bialego wina,2 lyzki oliwy z oliwek,500 ml wywaru jarzynowego (ze swiezych jarzyn),sol, pieprz,1 lyzka pokrojonej swiezej miety do przybrania.1. Fasole mung oplukac, zalac woda, moczyc 2 godz.2. Fasolke szparagowa, fenkuly i seler naciowy umyc. Z fasolki odciac konce iprzeciac na pol. Fenkuly pokroic w plasterki. Seler naciowy pokroic na kawalki (3 cm). Czosnek obrac, drobno posiekac.3. W garnku rozgrzac dobrze oliwe, smazyc czosnek 1 min. Wlozyc fenkuly, fasolke szparagowa i seler. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 5 min. Dodac odcedzona fasole mung, snazyc jeszcze 3 min. Wlac wywar i wino. Zagotowac iprzykryc. Gotowac na malym ogniu ok. 20 min. Doprawic sola i pieprzem.4. Gotowa fasole posypac mieta. Podawac z kuskusem, ryzem lub makaronem sojowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 36.
psotnica23