Curry z bakłażanówPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.6 sredniej wielkosci baklazanow,1 lyzeczka ziaren kolendry,2 papryczki chilli (czerwona i zielona),1 papryka zolta slodka,1 duza cebula,2 lyzki wiorkow kokosowych,1 zabek czosnku,1 lyzeczka ziaren sezamu,50 g tamaryszku,1 lyzeczka turmeriku,1 lyzeczka brazowego cukru,1 lyzeczka masla,1/4 lyzeczki gorczycy,olej roslinny do smazenia.1. Pokrojone wzdluz na cwiartki baklazany obsmazyc w oleju, az beda jasnobrazowe. Odsaczyc z tluszczu, odstawic.2. Na patelni rozgrzac lyzke oleju, podsmazyc pokrojona cebule, ziarna kolendryi pokrojone w paski chilli. Przelozyc do osobnego naczynia, dodac czosnek iwiorki kokosowe.3. Uprazyc ziarna sezamu na blasze i rozgniesc na proszek.4. Namoczyc tamaryszek 250 ml wody przez 15 min., wycisnac, plyn przesaczycprzez sito.5. Polaczyc plyn tamaryszkowy z przygotowana pasta i turmerikiem, zagotowac.Dodac baklazany, pokrojona w plastry papryke i proszek sezamowy, osolic dosmaku. Gotowac pod przykryciem 5 min. Wsypac cukier i gotowac dalsze 10 min.na malym ogniu, az zawiesina zgestnieje.6. Rozgrzac na patelni maslo, smazyc z ziarnami gorczycy do momentu, gdy ziarnazaczna pekac.7. Podawac danie gorace, polane z wierzchu maslem ze smazonymi chilli i gorczyca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 48.
psotnica23