Zielone kuleczki50 dag świeżego szpinaku,25 dag ścisłego twarogu,łyżka mąki,10 dag startego żółtego sera,łyżka uprażonych ziaren sezamu,5 dag masła roślinnego,gałka muszkatołowa,sól, pieprz,jajo.Twaróg zmiksować lub zemleć. Szpinak przebrać, ogonki odciąć. Listki szpinaku opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut w odkrytym garnku. Następnie osączyć, odcisnąć, zemleć i wymieszać z serem, połową mąki i startego sera, jajem oraz sezamem i przyprawami. Dobrze schłodzić w lodówce. Z zimnej masy formować malutkie kulki, obtaczać w mące, kłaść do wrzącej, lekko posolonej wody i gotować 2-3 minuty. Ugotowane kulki odcedzić. Gdy dokładnie obciekną, ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem roślinnym, posypać pozostałym żółtym serem i wiórkami masła. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 5 minut. Podawać z sosem grzybowym i sałatką z pomidorów.100 g - 160 kcal
psotnica23