Bakłażany smażonePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.600 g baklazanow,300 ml oleju,1 lyzka octu,1/2 cytryny,2 lyzki oliwy z oliwek,1-2 zabki czosnku,ziola prowansalskie, sol, pieprz.1. Baklazany umyc, obciac konce, nastepnie pokroic wzdluz na plastry grubosci6-7 mm, posolic i skropic sokiem z cytryny.2. Na duzej patelni rozgrzac polowe oleju, wlozyc czesc pokrojonych baklazanow,smazyc z obu stron na brazowy kolor. Usmazone plastry wyjac.3. Wlac reszte oleju i smazyc pozostale baklazany. Usmazone osaczyc z tluszczu.4. Czosnek rozetrzec z sola, dodac ocet, pieprz, ziola, pliwe. Wymieszac. Polactym sosem baklazany. Podawac na cieplo lub zimno.- Do sosu mozna dodac 1 lyzke musztardy lub roztarte na miazge 2 filety anchois.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 20.
psotnica23