Smazony placek z kartofliPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.800 g kartofli,100 g sklarowanego masla,sol.1. Kartofle dokladnie wyszorowac, osuszyc, obrac. Po obraniu nie plukac. Pokroic na cienkie slupki, osolic, podzielic na 4 porcje.2. Maslo rowniez podzielic na 4 porcje. Na rozgrzanej patelni sredniej wielkosci roztopic 1 porcje masla.3. Wlozyc porcje kartofli, ugniesc lekko lyzka, formujac rodzaj okraglego placka. Smazyc na duzym ogniu, poki nie nabiora od spodu zlotego koloru. Zmniejszyc ogien i smazyc ok. 7 min.4. Lopatka odwrocic placek tak jak nalesnik i smazyc jeszcze 6 min.5. Tak samo usmazyc pozostale porcje kartofli. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 70.
psotnica23