Selery zapiekanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.2 sredniej wielkosci selery,250 g chudego bialego sera,4 lyzki slodkiej smietanki,1 cebula,1/2 papryki zielonej,1/2 papryki czerwonej,6 zielonych nadziewanych oliwek,3 jaja,1 lyzka siekanych swiezych: koperku, szczypiorku i zielonejpietruszki,sol.Sos:3 lyzki oliwy,1 lyzeczka musztardy,1/2 lyzeczki pieprzu,sol.1. Selery umyc bardzo dokladnie szczoteczka, po czym gotowac pod przykryciem, wosolonej wodzie 40 min. Ostudzic, obrac i pokroic w plastry o grubosci ok. 1cm.2. Polaczyc ze soba wszystkie skladniki sosu. Dodac 3 lyzki cieplej wody i starannie wymieszac. Sosem tym zalac plastry selera. Schlodzic.3. Twarog przefasowac przez sito i polaczyc ze smietanka. Cebule obrac i drobnoposiekac. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w niewielkie kwadraty. Oliwkipokroic w plasterki.4. Jaja rozbic. Oddzielic zoltka od bialek. Z bialek ubic sztywna piane, ktorawymieszac z twarogiem, zoltkami, cebula, papryka, oliwkami i posiekana zielenina.5. Plastry selera osaczyc z sosu, ulozyc w zaroodpornym naczyniu, przykrycprzygotowana masa i zapiekac 10 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 32.
psotnica23