Puree z marchewek z oliwkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.500 g marchewek,2-3 zabki czosnku,kilka oliwek zielonych,kilka oliwek czarnych,1 lyzka kaparow,1/2 lyzeczki ziaren kminku,1 lyzka harissy (przepis w "ogolne"),2 lyzki octu winnego,100 ml oliwy,sol.1. Czosnek obrac i zmiazdzyc lub utrzec w porcelanowym mozdzierzu.2. Marchewki umyc, obrac i przekroic wzdluz na pol. Usunac i odrzucic rdzenie.3. Przygotowane marchewki zalac wrzatkiem i gotowac ok. 25 min. Wyjac, osaczyci zetrzec na puree.4. Puree z marchewek polaczyc z roztartym czosnkiem, ziarnkami kminku i rozrobiona w niewielkiej ilosci wody harissa. Osolic i dobrze wymieszac.5. Ulozyc na polmisku, skropic oliwa i octem, przybrac kaparami oraz zielonymii czarnymi oliwkami, po czym podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 38.
psotnica23