Jarzynka z knedlamipuszka fasolki konserwowej lub szklanka ugotowanej białej fasoli,6 ziemniaków pokrajanych na 4 części,6 przepołowionych cebul,6 pokrajanych cebul-dymek,6 pokrajanych marchewek,2 sparzone obrane i pokrojone pomidory,pokrojony kalafior,kawałek posiekanego selera,4 łyżki masła lub margaryny,łyżka mąki,2 szklanki wywaru z jarzyn lub wody z kostka rosołowa,sól, pieprz,posiekana zieleninaKnedle:10 łyżek mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki masła,jajko,sól,5-6 łyżek mleka,2 łyżeczki posiekanego koperku,2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki,mały rondel z wrzącą wodąCebulę lekko podsmażyć na rozgrzanym maśle w dużym garnku Włożyć ziemniaki i seler, a na nie położyć cebulę-dymkę, pomidory, fasolkę i kalafior, wlać wywar lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową, lekko osolić, doprowadzić do zagotowania, dusić pod przykryciem przez 30-40 min, zestawić z ognia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, masło wetrzeć w mąkę palcami. Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać koper i zielona pietruszkę, powoli wlewać do mąki, mieszając widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje wolna, powinno lepić się. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Jarzynki doprowadzić do wrzenia, ostrożnie mieszając wlać mąkę (1 łyżka) rozprowadzona małą ilością wody (2-3 łyżki), gotować minutę. Za każdym razem łyżkę stołowa zanurzać w rondelku z wrzątkiem, następnie nabierać ciasto i przy pomocy drugiej łyżki kłaść knedle na gotujących się jarzynach. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 min. Podawać z ryżem na sypko.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
MM
psotnica23