Szpinak ze smietanaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.800 g szpinaku,2 lyzki masla,1 lyzka maki,250 ml smietany 18%,1 cytryna,sol, cukier.1. Liscie szpinaku oczyscic z korzonkow, dokladnie oplukac w kilku wodach iwrzucic na 3-5 min do duzej ilosci wrzacej, osolonej wody.2. Odcedzic, przelac zimna woda, osaczyc, posiekac.3. Make zasmazyc z 1 lyzka masla, wlac smietane, zagotowac, wlozyc szpinak, doprawic sola, cukrem i sokiem z cytryny. Dusic na malym ogniu, az szpinakzgestnieje. Podawac do cieleciny, kotletow, sadzonych jajek lub jako jarzyneoblozony grzankami.- Do szpinaku mozna dodac posiekany koperek lub zabek czosnku, ale wtedy niedodawac cukru. Po zdjeciu z ognia mozna dodac 2 zoltka. Zamiast smietanymozna doprawic szpinak mlekiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 92.
psotnica23