Szpinak ze smietana.doc

(20 KB) Pobierz
Szpinak ze smietana

Szpinak ze smietana
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
800 g szpinaku,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
250 ml smietany 18%,
1 cytryna,
sol, cukier.

1. Liscie szpinaku oczyscic z korzonkow, dokladnie oplukac w kilku wodach i
wrzucic na 3-5 min do duzej ilosci wrzacej, osolonej wody.
2. Odcedzic, przelac zimna woda, osaczyc, posiekac.
3. Make zasmazyc z 1 lyzka masla, wlac smietane, zagotowac, wlozyc szpinak, doprawic sola, cukrem i sokiem z cytryny. Dusic na malym ogniu, az szpinak
zgestnieje. Podawac do cieleciny, kotletow, sadzonych jajek lub jako jarzyne
oblozony grzankami.
- Do szpinaku mozna dodac posiekany koperek lub zabek czosnku, ale wtedy nie
dodawac cukru. Po zdjeciu z ognia mozna dodac 2 zoltka. Zamiast smietany
mozna doprawic szpinak mlekiem.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 92.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin