Paszteciki z warzyw10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.400 g marchewki,400 g zielonego groszku,400 g czerwonej kapusty,2 cebule,1 zabek czosnku,375 ml smietany,6 jaj,6 lyzek maki,2 lyzki oliwy,1 lyzeczka przecieru pomidorowego,1 lyzeczka cukru,1 lyzka soku z cytryny,sol, pieprz, lyzka siekanego koperku,maslo do smarowania foremek.1. Marchewke oczyscic, oplukac, pokroic w talarki. Kapuste poszatkowac. Groszekoplukac. Kazde warzywo ugotowac osobno, zalewajac mala iloscia cieplej wody.2. Cebule obrac, posiekac. Przesmazyc na rozgrzanej oliwie. Czosnek zmiazdzyc.Jaja rozmacic i wymieszac ze smietana i przesmazona cebula. Mase podzielicna 3 czesci.3. Ostudzona marchewke zmiksowac. Dodac 1/3 masy jajeczno-smietanowej, przecierpomidorowy, 2 lyzki maki, sol i pieprz. Wymieszac, wstawic do lodowki.4. Ostudzony groszek zmiksowac, przetrzec przez sito, dodac polowe pozostalejmasy smietanowej, 2 lyzki maki, zmiazdzony czosnek, posiekany koper, sol ipieprz. Wymieszac, wstawic do lodowki.5. Ostudzona kapuste zmiksowac, dodac reszte masy smietanowej, 2 lyzki maki,cukier, sok cytrynowy, sol i pieprz.6. Nasmarowac maslem foremki pasztetowe i kazda z mas napelnic osobna foremke.Przykryc natluszczona folia, wstawic do goracej kapieli wodnej, piec w ogrzanym do temp. 180żC piekarniku przez 50 min. Po upieczeniu wyjac z foremek, pokroic w plastry. Podawac na goraco do pieczonych mies lub z sosemgrzybowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 88.
psotnica23