Brokuly po sycylijskuPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 45 min.1 kg brokulow,20 czarnych oliwek bez pestek,6 filetow anchois,75 g sera caciocavallo lub innego pikantnego sera poltlustegonp. kaszkawal,2 cebule,8 lyzek oliwy,250 ml czerwonego wytrawnego wina,sol.1. Brokuly umyc, podzielic na male rozyczki, usunac liscie i twarde konce lodyg.2. Anchois posiekac. Ser pokroic na cienkie plasterki. Cebule obrac, posiekac.Oliwki pokroic w talarki.3. Brokuly ukladac warstwami w naczyniu zaroodpornym, kladac na kazdej warstwietroche filetow anchois i oliwek oraz plasterkow sera, a nastepnie cebule.Pokropic oliwa, posolic. Ostatnia warstwe powinien stanowic ser.4. Brokuly zalac winem, dusic na malym ogniu pod przykryciem 30 min.5. Podawac z zielona salata i kartoflami z wody. Mozna podac biale wytrawne wino.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 82.
psotnica23