Pasztet z bakłażanów po włoskupół kilograma bakłażanów 1 średnia cebula ząbek czosnku 5 pomidorów 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku 10 dag sera żółtego np. tylżyckiego Obrać bakłażany, pokroić w plasterki i posolić, odsącźyć na sicie. Cebulę i czosnek posiekać. Zanurzyć na 1 mniutę pomidory we wrźątku, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, połączyć z cebulą, czosnkiem, pomidorami i dodać łyżeczkę kminku. Posolić, popieprźyć, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Odsącźone bakłaţany upiec na gorącym grillu lub w piecyku. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć warstwę bakłażanów, zalać połową sosu i posypać tartym serem. Ułożyć drugą warstwę, polać reszt sosu i posypać serem. Zapiec w gorącym piekarniku (ok. 20 minut).
MM
psotnica23