Kartofle zapiekane a la savoyardePorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.650 g sredniej wielkosci kartofli,250 ml gestej smietany,250 ml mleka,80 g tartego ementalera,1/2 zabka czosnku,szczypta galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Kartofle umyc, obrac i pokroic w plastry o grubosci ok. 3 mm. Oproszyc sola,wymieszac i odstawic na 10 min, by zmiekly.2. W pojemnym rondlu polaczyc smietane z mlekiem. Wymieszac, doprawic sola ipieprzem, zagotowac na silnym ogniu, po czym ogien zmniejszyc i gotowac dalej ok. 5 min.3. Rynienke do zapiekania natrzec od wewnatrz czosnkiem zanurzonym w odrobiniesoli.4. Kartofle lekko odcisnac, przelozyc do rondla z mlekiem i smietana. Zagotowaci zdjac z ognia, po czym przelozyc wszystko do przygotowanej rynienki (warstwa kartofli nie powinna byc grubsza niz 3 cm - w razie potrzeby uzyc 2 lubwiecej rynienek). Posypac serem i zapiekac 40-45 min w nagrzanym do temp.130żC piekarniku. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 28.
psotnica23