Kalafior po szwajcarskuSkałdniki na 4 porcje: 1 średni kalafior (ok. 75 dag) 1 kg ziemniaków 20 dag wędzonej lub gotowanej szynki 4 jajka, 1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki 1/2 pęczka natki pietruszki 5 dag tartego żółtego sera (np.goudy) sól i biały pieprz tłuszcz do formy czas przygotowania ok. 1 1/2 godziny 1 porcja - 460 kalorii Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach ok. 20 minut. Odlać wrzątek ostudzić ziemniaki, a następnie obrać. Oczyścić kalafior, opłukać, gotować pod przykryciem 15 minut w małej ilości osolonej wody. Pokroić ziemniaki w plasterki, szynkę w kostkę. Dobrze osączyć na sitku kalafior. Włożyć do nasmarowanego tłuszczem, płaskiego żaroodpornego naczynia. Dookoła kalafiora ułożyć plasterki ziemniaków, posypać warzywa połową pokrojonej szynki. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, drobno posiekać. Rozbełtać jajka w śmietanie, wymieszać z natką i utartym żółtym serem. Doprawić sos solą i pieprzem, polać warzywa. Zapiekać pół godziny w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Na kilka minut przed końcem zapiekania posypać resztą szynki.
psotnica23