Kalafior po włosku1 kalafior (50 dag),2-3 pomidory,2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej,5 dag oliwek bez pestek,1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag),cukier,sól i pieprz,SOS:1/2 szklanki majonezu,2-3 łyżki śmietany,2 łyżeczki soku z cytryny,cukier,sól i pieprz,Kalafior oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie wyjąć, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką, osączoną z zalewy.Posolić i popieprzyć. Przełożyć do salaterki. Na tejwarstwie sałatki położyć rozdrobionego tuńczyka i posypać oliwkami pokrojonymi w paseczki (kilka całych oliwek odłożyć do dekoracji).Przygotować sos:Składniki sosu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać sosem i udekorować całymi oliwkami. Przed podaniem oziębić (30 minut) w lodówce.
psotnica23