Jarzyny zapiekane z makaronemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.200 g makaronu,150 g brokulow lub kalafiora,150 g papryki,3 pomidory,2 cebule,1 zabek czosnku,100 g ziaren kukurydzy,3 lyzki masla,200 ml smietany 30%,3 jaja,100 g startego zoltego sera,1 lyzka ziol: zielonej pietruszki, bazylii, oregano, czabru,sol, pieprz.1. Makaron ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic. Cebule obrac, posiekac, podsmazyc na masle. Dodac czosnek roztarty z sola, osaczone ziarna kukurydzy,sparzone rozyczki brokulow i obrane ze skorki kawalki papryki i pomidorow.2. W naczyniu do zapiekania posmarowanym tluszczem ukladac kolejno warstwy makaronu i jarzyn. Na wierzchu polozyc makaron.3. Smietane wymieszac z jajami, serem i ziolami. Nastepnie zalac makaron. Piec45 min w temp. 180żC.- Z makaronem mozna zapiekac sparzony szpinak, salate, podsmazona cukinie ibaklazany lub ugotowana fasolke szparagowa, groszek, szparagi, pory i mlodybob. Jazyny mozna zapiekac rowniez z ryzem, miesem oraz w roznych polaczeniach: kalafiory z sosem pomidorowym lub beszamelowym, cukinie, kabaczki ibaklazany w sosie pomidorowym, szparagi z sosem beszamelowym, cukinie z ryzem i miesem, zielony groszek i szparagi z ryzem, selery i cykorie z szynkai zoltym serem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 32.
psotnica23