Kalarepa faszerowana rakamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.4 duze kalarepy,150 g szyjek rakowych,2 lyzki tartej bulki,3 lyzki smietany,1 lyzka drobno pokrojonego koperku,2 lyzki masla,2 zoltka,1 cytryna,200 ml bulionu,sol.1. Kalarepki obrac, odciac gorna czesc na 3/4 wysokosci, wydrazyc, ugotowac.2. Tarta bulke podsmazyc na masle. Dodac smietane, koperek, sok z cytryny, sol,posiekane szyjki rakowe i zoltka, wymieszac, napelnic kalarepki. Zapiekac20 min w temp. 180żC lub ugotowac w bulionie.- Farsz mozna zrobic tez z obranych krewetek lub pokrojonej gotowanej ryby.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 29.
psotnica23