Krokiety z kapustą i grzybami.doc

(20 KB) Pobierz
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami
Ciasto:
20 dag mąki,
200 ml mleka,
200 ml wody,
2-3 jaja
3 dag słoniny,
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej,
4 dag grzybów suszonych,
10 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 jaja,
bułka tarta
sól, pieprz

Jaja umyć, wybić do miksera, dodać mąkę, wodę i sól, włączyć mikser na 40 sek. patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienka warstwa ciasto rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z kapustą i posiekanymi grzybami, doprawić. Naleśniki rozłożyć tak aby jeden zachodził na drugi, posmarować brzegi ciastem naleśnikowym, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokroić na kawałki 8-10 cm. Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu. Podawać z sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin