Warzywa chop-sueyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.1 sredni kawalek imbiru lub lyzka imbiru w proszku,2 male cebulki,3 zabki czosnku,1 papryka zielona, 1 papryka czerwona,2 marchewki,2 galazki selera naciowego,100 g fasolki szparagowej,80 g kalafiora,1 mala ostra, czerwona papryczka (piment),2 lyzki bulionu z kury,2 lyzki sosu sojowego,2 lyzki sherry,1 lyzka soku cytrynowego,1 lyzeczka oleju sezamowego,sol, olej do smazenia.1. Cebulki obrac, umyc i pokroic w platki. Imbir i czosnek obrac i drobno posiekac. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w cienkie paski. Lodyge seleraumyc i pokroic w kostke. Fasolke oplukac, pokroic w niewielkie kawalki.Marchewki obrac umyc i pokroic w cienkie plasterki. Umyty kalafior podzielic na male bukieciki. Piment umyc, wypestkowac i drobno posiekac.2. Na duzej patelni, na silnie rozgrzanym oleju przesmazyc, ciagle mieszajac,przez ok. 30 sek., imbir, czosnek i cebulki.3. Dodac pozostale warzywa. Wymieszac starannie i smazyc na silnym ogniu, nieprzestajac mieszac, przez dalsze 3 min.4. Dodac bulion, sos sojowy i sherry. Smazyc, ciagle mieszajac, kolejne 2 min.5. Skropic sokiem z cytryny, olejem sezamowym, osolic i starannie wymieszac.Podawac natychmiast, bardzo gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 42.
psotnica23