Szpinak z ziarnem sezamowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min.300 g szpinaku,1 lyzka sosu sojowego,2-3 lyzki bulionu z ryby,4 lyzki ziaren sezamowych.1. Szpinak umyc, szczegolnie dokladnie wymyc lodygi.2. Zagotowac duza ilosc wody z odrobina soli, wlozyc szpinak cala garscia naraz, zaczynajac od lodyg, po wlozeniu calego natychmiast zdjac z ognia, policzyc do 15 i wyjac szpinak z wody, przelozyc do miski z duza iloscia zimnej wody, oplukac, wyjac na mate bambusowa (lub jakakolwiek inna pleciona,byle bez farbujacych nitek), zebrac i ulozyc rowno w peczku.3. Zwinac mate i sciskajac ja rekami odcisnac wode.4. Rozwinac mate, przelozyc szpinak na deske, pokroic ostrym nozem na slupki odlugosci 1 cm.5. Poustawiac kawalki szpinaku jak "snopki" na talerzyku.6. Polac 1/3 wymieszanego sosu sojowego z bulionem z ryby, kiedy sos przejdziedo dolu scisnac lekko "snopki" i polac reszta sosu, od gory posypac ziarnemsezamu. Podawac jako dodatek.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 76.
psotnica23