Ryż meksykański z fasolą1 i 1/4 szklanki ryżu,tyleż fasoli,1-2 cebule,1-2 roztarte ząbki czosnku,pół szklanki oleju,sól,chilli,1-2 suszone papryki,3/4 litra wodyWypłukaną fasolę zalać wodą, odstawić na noc, odcedzić, zalać osoloną wodą, gotować do miękkości około 2 godzin, odcedzić, odstawić Suszone strąki papryki zalać wodą, odstawić na 20 min odcedzić, posiekać. Ryż wypłukać, starannie odcedzić. Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć na złoty kolor. Wsypać ryż, ciągle mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min. Dodać fasolę, posiekana paprykę, chilli, osolić, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min. Podawać z sałatą.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
psotnica23