Kartofle faszerowanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.12 sredniej wielkosci kartofli,2 lyzki masla,3 lyzki smietany,1 lyzka tartej bulki,1 peczek siekanego koperku,tluszcz do wysmarowania formy.Farsz:150 g solonych sledzi,5 duzych suszonych prawdziwkow,3 kartofle,1 cebula,1 jajo,2 lyzki smietany,sol, pieprz,1 lyzka masla.1. Grzyby moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, odcisnac i usunac ogonki, kapelusze drobno posiekac i zasmazyc 3-5 min na 1/2 lyzki rozgrzanego masla.Kartofle na farsz obrac, umyc i ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic i przefasowac przez sito lub przepuscic przez maszynke. Cebule obrac i bardzodrobno posiekac. Zasmazyc na reszcie masla na jasnozloty kolor.2. Sledzie wymoczyc (ok. 30 min) w zimnej wodzie, obrac, usunac osci i bardzodrobno posiekac. Polaczyc z puree z kartofli, grzybami i cebula. Dodac jajo,smietane, doprawic pieprzem i starannie wymieszac.3. Kartofle do faszerowania obrac, umyc, nastepnie odciac z wierzchu kazdego znich plasterek o grubosci 1,5 cm, a z przeciwleglego konca o grubosci 5 mm.4. Wnetrze kartofli wydrazyc lyzka, pozostawiajac scianki o grubosci ok. 5 mm,napelnic farszem po czym przykryc grubszymi, odcietymi plasterkami, ulozycobok siebie w wysmarowanej tluszczem rynience, zalac smietana, posypac tartabulka, a na wierzch kazdego z nich polozyc kawaleczek masla. Piec w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku przez 20 min.5. Podawac posypane siekanym koperkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 64.
psotnica23