Kartofle faszerowane bryndzaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.8 kartofli sredniej wielkosci,50 g bryndzy,2 lyzki smietany,2 lyzki masla,sol, pieprz.1. Kartofle umyc, osuszyc. Upiec w folii (ok. 1 godz). Z upieczonych kartoflisciac wierzchnia czesc na 2/3 wysokosci i wydrazyc.2. Miazsz i sciete czubki utrzec z maslem, smietana i bryndza. Doprawic sola ipieprzem.3. Farszem nadziac kartofle. Zapiekac 15 min w temp. 200żC.- Zamiast bryndzy mozna dodac parmezan albo 1-2 zoltka i roztarty zabek czosnku lub 1 lyzke pokrojonego koperku, albo 50 g filetow anchois albo 80 g tunczyka lub lososia z konserwy lub 100 g pieczarek posiekanych i podsmazonychz cebula.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 30.
psotnica23