Jarzyny smazone w wokuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min150 g marchewki,100 g kalafiora,100 g brokulow,1 kalarepa,1 duza cebula,1 ogorek,1/2 kapusty chinskiej,100 g miniaturowych kolb kukurydzy (z puszki),3 lyzki oleju,2 zabki czosnku,sol.1. Jarzyny umyc, osuszyc. Kalafior i brokuly podzielic na rowne rozyczki. Cebule pokroic w platki. Kalarepe, ogorek, marchewke pokroic w plasterki, kapuste chinska w paski.2. W woku rozgrzac olej. Wrzucic cebule i pokrojony czosnek. Smazyc 1 min.3. Dodac jarzyny i kolby kukurydzy. Osolic. Smazyc 3-4 min. Podawac z ryzem lubmakaronem.- Do usmazonych jarzyn mozna dodac 1 lyzke maki kartoflanej wymieszanej z 100ml soku pomaranczowego oraz 1 posiekana ostra papryka, 2 lyzki octu, 2 lyzkicukru i smazyc 2 min.- Do usmazonych jarzyn mozna rowniez dodac 3 lyzki sosu sojowego i 1 lyzke cukru, nastepnie smazyc 1 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 16.
psotnica23