Gołąbki z soczewicąPrzepis wigilijny.SKŁADNIKI na cztery porcje* 50 dag kapusty pekińskiej* 50 dag ziemniaków* 10 dag soczewicy* 13 dag marchewki* 13 dag selera* 13 dag porów* 1/2 szklanki rosołu* 4 pomidory* 2 cebule* 2 łyżki oleju* 2 jajka* 8 łyżek tartej goudyZagotować 3 szklanki wody. Wsypać soczewicę, dusić 35 minut na wolnym ogniu. Warzywa pokroić na kawałki, dodać do soczewicy 10 minut przed końcem duszenia.Z kapusty oderwać 12 zewnętrznych liści. Opłukać, blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, osączyć. Poukładać po trzy liście jeden na drugim tak, aby tworzyły rozetkę. Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć garnka i gotować 20 minut.Przygotować farsz: soczewicę osączyć, wymieszać z serem i ewentualnie curry. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Przygotować jarzynkę: resztę kapusty poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju razem z kapustą. Zalać rosołem. Gołąbki przełożyć do jarzynki. Dusić 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Pomidory opłukać, pokroić na ósemki, przełożyć do garnka z gołąbkami. Gotować razem około 3 minut.Potrawę umieścić na półmisku, posypać pokrojonym jajkiem.Podawać z gotowanymi ziemniakami.Źródło: Telegazeta TVP2
psotnica23