Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Podczas stosowania diety zdarzają nam się chwile słabości, wtedy też najczęściej sięgamy po słodycze. Tymczasem zamiast za słodyczami, powinniśmy rozejrzeć się za produktami niskokalorycznymi, a najlepiej za produktami o niskim indeksie glikemicznym.
Bardzo przydatna w odchudzaniu jest wiedza właśnie na temat indeksu glikemicznego spożywanych produktów. Indeks ten pozwala szeregować produkty pod kątem ich zdolności do podwyższania lub obniżania poziomu glukozy we krwi, tuż po ich spożyciu.Niski indeks glikemiczny produktów to mniejsze skoki poziomu glukozy we krwi i analogicznie – im wyższy indeks, tym wyższe skoki poziomu glukozy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, który automatycznie obniżany jest przez produkcję znacznych ilości insuliny. Na skutek tej reakcji poziom glukozy spada, to z kolei może wywołać hipoglikemię, a ta – pojawienie się uczucia głodu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty wysoko przetworzone mają znacząco wyższy indeks glikemiczny. Dlatego to tych produktów w szczególności należy unikać. Do najczęściej kupowanych produktów o wysokim indeksie glikemicznym należą przede wszystkim zupy w proszku, produkty instant itp.
Popularne produkty o niskim indeksie glikemicznym, pomocnych w zwalczaniu chęci podjadania:
· Warzywa: pieczarki, sałata, soja, soczewica zielona, kiełki fasoli, fasola biała, marchew (sok marchwiowy), ryż brązowy, kasza gryczana, groch, sok pomidorowy
· Owoce: morele świeże i suszone, grejpfrut (sok grejpfrutowy), śliwki, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, winogrona, kiwi
· Orzechy: orzechy włoskie, orzeszki ziemne
· Produkty zbożowe: pumpernikiel, chleb żytni, otręby owsiane
· Przetwory mleczne: jogurty naturalne, jogurty owocowe, mleko
Indeks glikemiczny określa stopień szybkości podnoszenia pozimu glukozy we krwi po spożyciu. Im niższy indeks glikemiczny spożywanych produktów tym są one wartościowsze dla naszego organizmu. W codziennej diecie szczególnie zalecane są produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
Przedziały na jakie dzielimy wartości indeksu glikemicznego:
· do 55 - NISKI indeks glikemiczny
· od 56 do 69 - ŚREDNI indeks glikemiczny
· od 70 - WYSOKI indeks glikemiczny
Produkt
Indeks (IG)
turecka zupa makaronowa (makaron i bulion)
1
humus
6
nektar z kaktusa niebieskiej agawy 90% fruktozy
11
soja z puszki
14
fasola pinto gotowana w solonej wodzie
orzeszki ziemne
świeża marchewka
16
soja gotowana
18
fruktoza
19
czarna fasola namoczona przez noc, gotowana 45 min
20
orzeszki cashew solone
22
groch gotowany
wiśnie
majadra (syryjska soczewica z ryżem)
24
brzowa fasola sucha (Afryka Południowa)
gotowany biały ryż, grillowana wołowina, ser i masło (Francja)
25
fasola Mung kiełkująca
ziarno jęczmienia
grejpfrut
soczewica czerwona gotowana
26
jogurt 0% tłuszczu
27
mleko pełne z otrębami pszennymi (20g)
mleko pełne (3% tłuszczu)
tortilla z fasolą pinto i sosem pomidorowym
28
fasola nerkowa gotowana
ciecierzyca gotowana
fasola gotowana
29
śliwki suszone
jabłka suszone
soczewica zielona gotowana
30
pszeniczna tortilla (Mexican)
czarna fasola
słodkie ziemniaki (yam)
fasola Mung moczona, gotowana 20 min
31
morele suszone
napój z mleka sojowego
32
mleko zsiadłe
Nutella©
33
M & M’s© orzechowe
całe ziarna żyta
34
gruboziarniste pieczywo jęczmienne (70% ziarna)
jogurt naturalny
36
mleko sojowe 3% tłuszczu, 120mg wapnia
kurczak z ryżem po francusku
lazew20