Produkty o niskim indeksie glikemicznym.doc

(176 KB) Pobierz
Produkty o niskim indeksie glikemicznym



Produkty o niskim indeksie glikemicznym             

 

Podczas stosowania diety zdarzają nam się chwile słabości, wtedy też najczęściej sięgamy po słodycze. Tymczasem zamiast za słodyczami, powinniśmy rozejrzeć się za produktami niskokalorycznymi, a najlepiej za produktami o niskim indeksie glikemicznym.

Bardzo przydatna w odchudzaniu jest wiedza właśnie na temat indeksu glikemicznego spożywanych produktów. Indeks ten pozwala szeregować produkty pod kątem ich zdolności do podwyższania lub obniżania poziomu glukozy we krwi, tuż po ich spożyciu.

Niski indeks glikemiczny produktów to mniejsze skoki poziomu glukozy we krwi i analogicznie – im wyższy indeks, tym wyższe skoki poziomu glukozy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, który automatycznie obniżany jest przez produkcję znacznych ilości insuliny. Na skutek tej reakcji poziom glukozy spada, to z kolei może wywołać hipoglikemię, a ta – pojawienie się uczucia głodu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty wysoko przetworzone mają znacząco wyższy indeks glikemiczny. Dlatego to tych produktów w szczególności należy unikać. Do najczęściej kupowanych produktów o wysokim indeksie glikemicznym należą przede wszystkim zupy w proszku, produkty instant itp.

Popularne produkty o niskim indeksie glikemicznym, pomocnych w zwalczaniu chęci podjadania:

·         Warzywa: pieczarki, sałata, soja, soczewica zielona, kiełki fasoli, fasola biała, marchew (sok marchwiowy), ryż brązowy, kasza gryczana, groch, sok pomidorowy

·         Owoce: morele świeże i suszone, grejpfrut (sok grejpfrutowy), śliwki, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, winogrona, kiwi

·         Orzechy: orzechy włoskie, orzeszki ziemne

·         Produkty zbożowe: pumpernikiel, chleb żytni, otręby owsiane

·         Przetwory mleczne: jogurty naturalne, jogurty owocowe, mleko

 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny określa stopień szybkości podnoszenia pozimu glukozy we krwi po spożyciu. Im niższy indeks glikemiczny spożywanych produktów tym są one wartościowsze dla naszego organizmu. W codziennej diecie szczególnie zalecane są produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.

Przedziały na jakie dzielimy wartości indeksu glikemicznego:

·         do 55 - NISKI indeks glikemiczny

·         od 56 do 69 - ŚREDNI indeks glikemiczny

·         od 70 - WYSOKI indeks glikemiczny

 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym:

 Produkt

Indeks (IG)

turecka zupa makaronowa (makaron i bulion)

1

humus

6

nektar z kaktusa niebieskiej agawy 90% fruktozy

11

soja z puszki

14

fasola pinto gotowana w solonej wodzie

14

orzeszki ziemne

14

świeża marchewka

16

soja gotowana

18

fruktoza

19

czarna fasola namoczona przez noc, gotowana 45 min

20

orzeszki cashew solone

22

groch gotowany

22

wiśnie

22

majadra (syryjska soczewica z ryżem)

24

brzowa fasola sucha (Afryka Południowa)

24

gotowany biały ryż, grillowana wołowina, ser i masło (Francja)

25

fasola Mung kiełkująca

25

ziarno jęczmienia

25

grejpfrut

25

soczewica czerwona gotowana

26

jogurt 0% tłuszczu

27

mleko pełne z otrębami pszennymi (20g)

27

mleko pełne (3% tłuszczu)

27

tortilla z fasolą pinto i sosem pomidorowym

28

fasola nerkowa gotowana

28

ciecierzyca gotowana

28

fasola gotowana

29

śliwki suszone

29

jabłka suszone

29

soczewica zielona gotowana

30

pszeniczna tortilla (Mexican)

30

czarna fasola

30

słodkie ziemniaki (yam)

30

fasola Mung moczona, gotowana 20 min

31

morele suszone

31

napój z mleka sojowego

32

mleko zsiadłe

32

Nutella©

33

M & M’s© orzechowe

33

całe ziarna żyta

34

gruboziarniste pieczywo jęczmienne (70% ziarna)

34

jogurt naturalny

36

mleko sojowe 3% tłuszczu, 120mg wapnia

36

kurczak z ryżem po francusku

36

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin