Truskawki bazyliowe w karmelu.doc

(38 KB) Pobierz
Truskawki bazyliowe w karmelu

Truskawki bazyliowe w karmelu

- Truskawki kontra bazylia. Owoce z ziołami wykąpane w imbirowym karmelu. Posypane świeżo zmielonym pieprzem. To dowód na to, że w kuchni 2+2 rzadko równa się cztery. Wiadomo, jak smakuje osobno truskawka, osobno bazylia, czy imbir. Ale kiedy połączy się je w jedną całość, tworzy się zupełnie nowa jakość.
I o to chodzi.

Na 2 osoby.
Czas przygotowania 15 min.

Jak to zrobić:
Na patelni podgrzewaj cukier, aż zacznie się topić. Mieszaj go od czasu do czasu drewnianą szpatułką.
UWAGA! NIE DOTYKAJ GORĄCEGO KARMELU PALCEM!!! NIE PRÓBUJ GO! (Karmel ma około 2000 stopni i można się poważnie poparzyć.)

Umyj truskawki, oderwij szypułki i pokrój każdą na cztery części.

Do karmelu dodaj łyżkę masła, zamieszaj, potrzymaj chwilę na ogniu i wlej sok ananasowy. Zagotuj, dodaj imbir i pieprz. Trzymaj na ogniu, aż karmel się zagęści.

Posiekaj bazylię i miętę.

Wrzuć truskawki na patelnię. Smaż przez chwilę z każdej strony, aż staną się miękkawe. Wrzuć posiekane zioła, wymieszaj, potrzymaj jeszcze moment na ogniu i przełóż owoce na talerze.
Polej po wierzchu karmelem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Truskawki bazyliowe w karmelu

·         1 gałązka bazylii

·         5 łyżek cukru

·         1 łyżeczka imbiru

·         1 łyżka masła

·         1 gałązka mięty

·         pieprz

·         1 łyżeczka pieprzu czarnego

·         1 łyżka soku z ananasa

·         2 garście truskawek
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin