- Pomarańczowo – miętowo – imbirowa wariacja na temat suszonych owoców. Szybki deser, który znakomicie poprawia nastrój dzięki zapachom rozchodzącym się w kuchni. No co ja wam będę tłumaczył, sami spróbujcie. Czas przygotowania: 25 min. Dla 4 osób
Jak to zrobić: 1. Do garnka wlej sok i wodę. Włóż laski cynamonu. 2. Sparz pomarańczę wrzątkiem, odkrój dwa płaty skórki (skrobaczką do warzyw najlepiej) i dodaj do płynu. Wyciśnij do garnka sok z obu pomarańczy. 3. Oskrob imbir łyżeczką i zetrzyj na tarce. (Powinno Ci wyjść około 2 łyżeczek imbiru). Również wrzuć do garnka. 4. Dodaj suszone owoce i gotuj wszystkie składniki około 5 min. Owoce powinny wchłonąć cały płyn. 5. Oderwij listki z mięty, posiekaj je drobno i wymieszaj z owocami. 6. Przed podaniem polej jogurtem. Bon appetit.
· 2 laski cynamonu
· 100 g daktyli
· 1 jogurt do polania
· ok. 3 cm kawałek korzenia imbiru
· 1 pęczek mięty
· 2 pomarańcze
· 200 ml soku pomarańczowego
· 250 g suszonych owoców (gruszki, morele, ananasy – co kto lubi)
· 200 ml zimnej, przegotowanej wody
marta_strazak