Suszone owoce w pomarańczach.doc

(33 KB) Pobierz
Suszone owoce w pomarańczach

Suszone owoce w pomarańczach

- Pomarańczowo – miętowo – imbirowa wariacja na temat suszonych owoców. Szybki deser, który znakomicie poprawia nastrój dzięki zapachom rozchodzącym się w kuchni. No co ja wam będę tłumaczył, sami spróbujcie.

Czas przygotowania: 25 min.
Dla 4 osób

Jak to zrobić:
1. Do garnka wlej sok i wodę. Włóż laski cynamonu.
2. Sparz pomarańczę wrzątkiem, odkrój dwa płaty skórki (skrobaczką do warzyw najlepiej) i dodaj do płynu. Wyciśnij do garnka sok z obu pomarańczy.
3. Oskrob imbir łyżeczką i zetrzyj na tarce. (Powinno Ci wyjść około 2 łyżeczek imbiru). Również wrzuć do garnka.
4. Dodaj suszone owoce i gotuj wszystkie składniki około 5 min. Owoce powinny wchłonąć cały płyn.
5. Oderwij listki z mięty, posiekaj je drobno i wymieszaj z owocami.
6. Przed podaniem polej jogurtem.

Bon appetit.

Produkty potrzebne do przepisu

Suszone owoce w pomarańczach

·         2 laski cynamonu

·         100 g daktyli

·         1 jogurt do polania

·         ok. 3 cm kawałek korzenia imbiru

·         1 pęczek mięty

·         2 pomarańcze

·         200 ml soku pomarańczowego

·         250 g suszonych owoców (gruszki, morele, ananasy – co kto lubi)

·         200 ml zimnej, przegotowanej wody

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin