Wiewiółrka.doc

(19 KB) Pobierz
Wiewiórka

                                               Wiewiórka

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

4 jajka

½ szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

3 duże jabłka

 

 

 

Sposób wykonania:

 

 

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i nadal ubijać. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. Nadal mieszając cienkim strumykiem wlać olej.

Do gładkiego ciasta dodać orzechy włoskie i pokrojone w plasterki wcześniej obrane jabłka, wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. i piec ok. 35 minut.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin