- Deser ten to okazja dla zaawansowanych kucharzy, żeby się wykazać. Całość składa się z dwóch elementów – ciasta i musu czekoladowego z gruszkami. Je się to na zimno, z lodówki. A smakuje tak, że warto chwilę poczekać na ostateczny efekt. Dla 8 osób. Czas przygotowania: 45 min. Pieczenie/Gotowanie: 45 min. Czas oczekiwania: 12 godzin
Jak to zrobić: 1. Ubij w misce białka na sztywno z odrobiną soli. Najlepiej użyj miksera – po co masz się męczyć. 2. Dodaj do białek mąkę i cukier. Miksuj jeszcze chwilę. 3. Orzechy wsyp na czystą ściereczkę, zbierz jej końce i uderz parę razy o blat, żeby je pokruszyć na drobniutkie kawałki. Wrzuć je do miski z białkami i zamieszaj. 4. Przełóż masę do foremki z pergaminem wysmarowanym masłem. 5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 6. Piecz 30 min. Ważnie!: w tym czasie nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Następnie ostudź ciasto. Mus czekoladowy 7. Obierz gruszki i wydrąż je. Pokrój owoce na cienkie piórka. 8. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (kąpiel wodna to garnek z wrzątkiem, na którym postawiona jest miska z czekoladą podgrzewana parą z gotującej się wody). 9. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cukier. Kiedy zacznie się karmelizować, dodaj gruszki, zamieszaj i potrzymaj na ogniu aż owoce lekko zmiękną. 10. Teraz wlej rum i podpal, żeby gruszki złapały smak alkoholu. 11. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z 3 żółtkami. 12. Wyjmij z patelni gruszki łyżką cedzakową (bez gruszkowego sosu) i wrzuć je do czekolady z żółtkami. 13. Ubij 3 pozostałe białka na sztywną pianę i wymieszaj ją z czekoladą. 14. Do naczynia z płaskim dnem przelej czekoladę z gruszkami i białkami. Ciasto+mus 15. Przykryj mus upieczonym ciastem i przyciśnij czymś ciężkim. Wstaw do lodówki na 12h. Albo, jeśli nie masz ochoty czekać, to wystarczy wstawić całość na 2 godz. do zamrażalnika. 16. Przed podaniem odwróć naczynie z ciastem do góry nogami – tak, żeby czekolada była na górze. 17. Udekoruj całość resztą gruszek i startą czekoladą. Bon appetit!
· Na ciasto:
· 3 białka
· 5 łyżek cukru
· 1 łyżka mąki
· 125 g orzechów włoskich
· Na mus czekoladowy:
· 2 łyżki cukru
· 200 g gorzkiej czekolady
· 4 gruszki
· 3 jajka
· 20 g masła
· 3 łyżki rumu
kabus15