Fizjologia roslin - egzamin poprawiony.doc

(189 KB) Pobierz
Dyfuzja:

Dyfuzja: Następuje przemieszczenie się (transport) cząsteczek 1 substancji do cząsteczek 2 substancji od


stężenia większego do stężenia mniejszego w celu wyrównania stężeń w komórce.

Samorzutne przenikanie jednej fazy układu w głąb drugiej, spowodowane bezładnym ruchem cieplnym cząsteczek. Dyfuzja zachodzi w każdej temperaturze, szybkość wzrasta przy podwyższeniu temperatury czyli, że wzrasta energia kinetyczna cząsteczki. Obserwujemy ją pomiędzy gazami, cieczami i ciałami stałymi.

Im większy gradient stężeń tym szybkość dyfuzji jest większa.

Proces dyfuzji jest bardzo wydajny, jednak w przypadku transportu cząsteczek na niewielkie odległości powoduje szybkie wyrównanie stężeń w małych obojętnych roztworach.

Dyfuzja jest procesem samorzutnym i trwa dopóki nie nastąpi stan równowagi, w którym potencjał chemiczny układu stanowią jednakowe we wszystkich obszarach układy.

Szybkość dyfuzji zależy od:

- temperatury,

- częstości ośrodka.

Osmoza:

Jest rodzajem dyfuzyjnego przemieszczanie się wody przez błony półprzepuszczalne, czyli takie, przez które drobinki związków rozpuszczonych nie przenikają lub dyfundują bardzo słabo. Zahamowanie lub ograniczenie dyfuzji cząsteczek rozpuszczalnych, w porównaniu z dyfuzją cząsteczek rozpuszczalnika, powoduje wytworzenie gradientu potencjału wody. Jeżeli w osmoskopie roztwór znajduje się po 1 stronie błony, a rozpuszczalnik (czysta woda) po drugiej, wówczas potencjał wody w roztworze będzie mniejszy niż potencjał czystej wody. Wynika to z definicji mówiącej, że potencjał wody chemicznie czystej jest równy zeru, natomiast potencjał wody w roztworze ma wartość ujemną. Zatem cząsteczki wody będą  dyfundować do roztworu zgodnie z malejącym gradientem potencjałów wody. 

Żeby zaszła osmoza:

- musi być między roztworami błona półprzepuszczalna.

O przenoszeniu się wody przez błonę decydują:

- gradnient stężenia wody

- gradient ciśnienia.

Gospodarka wodna kom. roślinnej charakteryzowane jest przez

- siłę ssącą

- potencjał osmatyczny Po

- ciśnienie turgarane cT

         S=Po-cT

Potencjał osmotyczny- odpowiada klasycznemu pojęciu potencjału osmatycznego, lecz ze znakiem przeciwnym. Zmienia się on w szerokich granicach w zależności między innymi od gatunków roślin. Przeciętnie w komórkach roślinn uprawnych wynosi od –2,0 do –0,5Mpa, natomiast u kserohibitów i halofitów może osiągać wartość ok. – 20 Mpa.

Miarą ciśnienia osmatycznego stanowi ciśnienie, jakie należałoby generować w roztworze, aby zahamować przenikanie do niego cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalną.

Potencjał osmotyczny zależy od:

-     os tego czy jest propocinalny do temperatury w stopniu Calvina.

-     Jest propocionalny do różnicy stężeń roztworu znajdującego się w roztworze osmatycznym

-     Zależy od stężenia moralnego a nie od wielkości cząsteczek.

Czynniki wpływające na potencjał osmotyczny:

-     elektrolity

-     diposachorydy

-     monosacharydy

-     aminokwasy

Potencjał ciśnieniowy (turgonowy) – jest odpowiednikiem turgonu (T) i może przyjmować wartości ujemne, dodatnie i równe zeru. Wartość ujemne osiąga rzadko, np. w naczyniach intensywnie transpirujących roślin.

S = Po - T

Potencjał macierzysty (imbibicyjni-kapilarny)- określa udział pęcznienia i adsorpcji wody przez cząstki koloidalne w kształtowaniu potencjału wody w komórce i prawie zawsze jest ujemny. 

Roztwór hipertoniczny- ma wyższy potencjał osmotyczny a niższy potencjał wody.

Roztwór hipotoniczny – ma niższy potencjał osmotyczny a wyższy potencjał wody.

Denaturacja białek

Dochodzi wówczas gdy zniszczeniu ulega struktura wtórna białek, czyli zdestabilizowanie zostają wiązania przestrzenne w cząsteczkach. Do wiązań tych zalicza się wiązania wodorowe, dwusiarczwoe, jakowe i koordynacyjne.

Mogą ją powodować:

Czynniki chemiczne:

-     etenol, aceton,

-     jony metali ciężkich,

-     mocne kwasy i zasady

-     chloroform, fenol, detergenty

czynniki fizyczne:

-     UV

-     Ultradźwięki

-     Wysychanie

-     Ogrzewanie

Plazmoliza- zanik ciśnienia turgonowego i napięcia ścian komórkowych. Dalej zachodzi odciąganie wody sprzyja jedynie kurczeniu się protoplastu i jego oddzielanie od ścian. Stan w którym cytoplazma odstaje tylko w kątach komórek określa się jako plazmoliza kątowa.  Jeśli proces ten nastąpi u połowy komórek danej tkanki wówczas nosi nazwę plazmolizy granicznej. Jeśli skupia się w śdoku mamy doczynienia z plazmolizą wypukłą czyli kołpakową. Plazmoliza zachodzi tylko w żywych komórkach.

Deplazmoliza – woda z powrotem wraca do wakuoli.

Gospodarka wodna:

Zawartość wody w organizmach roślin wynosi 70-90%i zależy od środowiska żcyia, podłożą, od organów roślin.

Hydrofity- w roślinach w całości zanurzone w wodzie

Kserofity- występują w miejscach gdzie roślina ma sucho

-     właściwe

-     supulenty np. kaktusy             

W nasionach organach przetwrzalnych i spoczynkowych zawartość wody jest mała i mają zachamowania np. proces fizjologiczne.

Rodzaje wody w glebie:

1. woda fizjologiczna- użyteczna, dostępna dla roślin

2. woda fizjologiczna- nieużyteczna, nie jest dostępna dla roślin.

a.    krystalizacja- związana w siatce kryształu, minerał glebowy, można się jej pozbyć z gleby przy tem. 6C

b.   higroskopowa- warstwa molekuł wody, podlegająca cząsteczkom gleby, utrzymująca przez nie z olbrzymią siła.

c.    Błonkowa- warstwa molekuł wody, przyciągana z coraz to mniejszą siłą lecz zawsze przekracza siły ssące korzenia, pozbywamy się jej przy tem. 105C

d.   Kapilarna- woda dostępna wypiera włosowate kanaliki (kapilary) w glebie, jest podtrzymywana siłą napięć powietrznych i nie ulega sile ciśnienia (nie spływa na niższy poziom)

e.    Grawitacyjne- dostępna po drodze dla roślin, bo spływa na niższy poziom, wypełnia okresowo więc kapilarny w glebie jest podtrzymywana siłami napięć powietrznych, nie ulega sile ciśnienia (nie spływa na niższy poziom).

f.    Gruntowa (zaskórna) – dostępna gdy jej poziom nie zalega głęboko wykorzystywana jest przez rośliny.

Woda dostępna dla roślin to- woda grawitacyjna i kapilarna

Nie dostępna to- błonkowata i higroskopijna.

Czym pobiera się wodę z gleby:

-     korzeń- strefa chłonna- włośnikowa- jest pobierana najobficiej ilość włośników na 1mm jest 400

-     włośniki – uwypuklenie ściany komórkowej (strefa wzrostu jest większa ale mnijsza niż strefa włośników.

Wilgotność tzw. więdnięcie –sytuacja gdy w glebie są tylko wody fizjologiczne nieużywane i rośliny więdną, brak wody dostępnej w glebie.

Gleba powierzchnia sucha- na wiosnę lub w lecie zdarza się nieraz dłuższe okresy bezdeszczowe które wywołują suszę. Roślina wskazuje nieraz ujemny bilans wody, mimo, że mają wody w glebie pod dostatkiem. Dzieje się to dlatego iż warunki nie pozwalają na pobranie wody z gleby np. niska temperatura.

Susza fizjologiczna – zjawisko w którym roślina nie może pobrać wody nawet jeśli jest ona w środowisku. Czynniki uniwersalny pobieranie wody z gleby przez rośliny:

-     niska temp.

-     Zasolenie gleby – zbyt duże stęż jonów anionów i kationów w glebie, soli

-     Słabe natlenienie gleby

-     niskiePH

Siła ssąca korzenia –siła z jaką korzeń pobiera wodę wraz z solami mineralnymi, strefą włośnikową i korzeniem z gleby. Jeśli roztwór wodniczki komórki 1 jest bardziej stężony niż w komórce drugiej, to wówczas woda, zgodnie ze zmniejszającym się gradientem jej potencjału będzie przepływać z komórki 2 do 1. siła ta to ssąca siła korzenia.  

Okres krytyczny w gospodarce wodnej- to okres kiedy roślina potrzebuje dużo wody, a gdy jest jej brak to obniża się plon, roślina nie kwitnie. Roślina potrzebuje wody do kwitnięcia i wytwarzania się organów wegetatywnych.

Okres krytyczny wobec braku wody:

-     zborze- strzelanie źdźbło – kłoszenie

-     kukurydza – kwitnienie – dojrzałość mleczna

-     motylkowate pastewne – kwitnienie

-     burak nasienny – wytwarzanie pędów generatywnych o kwitnienie

-     ziemniak – kwitnienie i zawiązywanie bulw

-     soja – kwitnienie – nalewanie nasion

-     rzepak – kwitnienie – nalewanie nasion

TRANSPIRACJA

Jest procesem wyparowania wody z rośliny. Zjawisko to ma na naturę fizyczną, gdyż polega na dyfuzji cząsteczek pary wodnej z powierzchni wewnętrznej – transpiracja szparkowa lub z zewnętrznej liści – transpiracja kutikularna. 

Rodzaje transpiracji:

Kutukulaà nabłonki bez postaciowe warstwa pokrywająca epiderma.

tk. kutikularna-  okrywają całą powierzchnię liścia prze kutikulę, stanowi mały % ogólnej transpiracji 5-20% . jest intensywna w młodych liściach zależy od wieku. Zależność roślin do higrofitów, hydrofitów, mezofitów, kserofitu.

1. hydrofity- rośliny wodne

2. higrofity  - rośliny miejsc wulgotnych

3. mezofity - pośrednie

4. kserofity – rośliny miejsc suchych.

U hydrofitów jest obszerna transpiracja a u kserofitów bardzo niska.

Tk. szparkowa (przetchlinowa) – transpiracja jest wprospropocjonalna do sumy średnic rozwarcia aparatów szparkowych a odwrotnie propocionalna do drogi jaką przebywa woda do aparatów szparkowych. Transpiracja odbywa się przy udziale szparek (aparaty szparkowe). Jest to wypasowywanie wody z miękisza do przetworów międzykomórkowych z tych przetworów przez szparkę do atmosfery. Jest to transpiracja wewnętrzna. 

Ilość organów szparkowych na powierzchni liścia jest różna i zależy od gatunku.

Czynniki zewnętrzne- nasłonecznienie. Liczba aparatów szparkowych zależy od blaszki liściowej, u dwuliściennych aparaty szparkowe przewężane są po stronie dolnej, a górna ma mało aparatów szparkowych. Wynika to z ułożenia liścia na  łodydze, bo światło pada prostopadła na blaszkę liściową. U jednoliściennych światło pada ostro na blaszkę liści i aparaty szparkowe są albo równomiernie rozmieszczone albo przewężają w górnej części liścia. Aparat szparkowe stanowią 1-3% na powierzchni liścia wydajność posiadania przez szparki duży około 50%.

Pasowanie brzeżne- intensywne przy młodych liściach i  otworkach, jest to pasowanie , tu jest większe efekt brzeżnej. Parowanie przez jeden duży otwór jest słaby

Reguła Stefana- intensywność  parowania nie zależy od większości powierzchni.

Tk. przetchlinkowa-  parowanie zachodzi przez  przetchlinki w korku dotyczy drzew i krzewów gdzie korek jest tk. okrywającą.

Wskaźniki transkrypcji:

1.intensywność transkrypcji wyróżniamy w g wody x dm³x n¯²

   wartość od 0,1-3,0 g H2O· dm³·n¯² informacje o tym ,że np. kukurydza może wypasować    4kg H2O a w ciągu całej wegetacji 180.

2. współczynnik transkrypcji wyrażamy jako liczbę uwarunkowaną. Mówi ile roślina zużywa wody w ciągu całej wegetacji na wyprodukowanie 1g suchej masy, dotyczy znajomości używania H2O przez roślinę, niska wartość transpiracji oznacz, że roślina oszczędza gospodarkę wodną, a wysoka transpiracja oznacza, że roślina ma dużą gospodarkę wodną.

Czynniki wpływające na wartość transkrypcji:

-     temperatura- im wyższa temperatura tym łatwiejsze jest rozprowadzenie wody na powierzchni liścia.

-     Wilgotność względna atmosfery – im wyższe tym transpiracja jest ograniczona.

-     Ruch powietrza – im wyższy ruch tym lepsza transpiracja

-     Światło – podwyższa temperaturę atmosfery, rozszerza aparaty szparkowe

-     Stężenia CO2 w atmosferze- nadmierne CO2 zamyka aparaty szparkowe

-     Czynniki glebowe – odpowiedni dopływ wody ok.  80%, dotlenienie – dobre warunki areabowe.

Znaczenie transpiracji dla roślin:

Korzystne

-     transpiracja obniża temperaturę organizmu

-     mechanizm biernego pobierania  i transportu wody

-     dzięki transpiracji zachodzi rozproszenie soli mineralnych i wody

-     utrzymuje roślinę w gotowości metabolicznej

-     dzięki regulacji transpiracji mamy szybsze lub wolniejsze wzrosty roślin

Niekorzystne:

-     gdy bilans wodny jest  ujemny dochodzi do więdnienięcia roślin

-     niedotlenienie gleby – ok. 4C i zasolenie – ograniczają pobieranie wody z gleby.

Rodzaje transportu wody:

1.   Wodę pobira się prze kom. włośników ułożonych poprzecznie do centrum (walca osiowego). kanał apalastyczny- oznacza transport H2Oz komórki do komórki.

2.   migracja przez cytoplazmę 1 komórki do cytoplazmy 2 komórki przez plazmodesnę w kanałach synplastycznych

3.   migracje z wakuoli do wakuoli drogą osmatyczną.

Mechanizm pobieranie wody:

Mechanizm aktywny ujawnia się w przypadku braku lub silnego ograniczania transpiracji. Jest on umiejscowiony w korzeniu i nosi nazwę parcia korzeniowego. Widocznym objawem tego zjawiska jest gutacja i płacz roślin. Procesy te mają  naturę fizjologiczną, ustają więc w przypadku zahamowania aktywności enzymatycznej komórki wywołane np. chloroformem. Siły parcia korzeniowego są najczęściej rzędu 0,1-0,2 MPa i tylko u niektórych gatunków roślin mogą być wyższe. Mechanizm aktywny spełnia pomocniczą rolę w gospodarce wodnej roślin. Istotne znaczenie odgrywa wiosną, w okresie rozwijania się pąków drzew i krzewów, kiedy nie zachodzi proces transpiracji szparkowej. Potencjał osmotyczny jest największy w liściach najniższy w korzeniu. Energia roślin powstaje w procesie oddychania.

Mechanizm bierny (transpiracja liściowa) zachodzi dzięki transpiracji wywołyjące spadek potencjału wody w liściach i wzrost różnicy potencjału między komórkami miękiszu liści i włośników. Również na skutek transpiracji powstaje ujemne ciśnienie hydrostatyczne w naczyniach, a ciągłość nitkowatych słupów wodnych w ksylemie, warunkujących przepływ zapewniają siły kohezji i adhezji.

Jest to zasadniczy proces determinacji szybkości przepływu wody przez transpirujące liście.

Siły kolrezji- siły spójności między cząsteczką H2o

Siły adhezji- siły przylegania cząsteczek wody do ścian naczyń.

Gutacja- wpychanie wody przez zakończenia naczyń przewodzących na liściu lub na komórkach „hydrotaty”. Występuje gdy roślina ma dobry dostęp do wody i kiedy pod ciepłym dniu jest chłodna noc i wilgotność względna wzrasta. Jej motorem jest parcie korzeniowe.

Płacz roślin- zbieranie się soku brzoskwionowego na wiosnę (koniec II). Jest to najczęsciej przed deszczem.

Tkanka przewodząca- w przeciwieństwie do większości tkanek jest zbudowana z niejednorodnych komórek. Dzieli się na łyko i drewno.

Łyko (floem)- elementami łyka są przede wszystkim rurki sitowe, służą one do przeprowadzani produktów asymilacji z liści do łodygi i korzenia.

Rurki sitowe- składają się z szeregu komórek. Komórki rurek są żywe, silnie zwakuolizowane, jednak zachowany protoplast pozbawiony jest jądra komórkowego.

Komórki przyrurkowe

Włókna łykowe- komórki o charakterze wzmacniającym

Miękisz łykowy- gromadzi substancje zapasowe.

Dr...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin