Dżem z melona.doc

(400 KB) Pobierz
Dżem z melona

Dżem z melona

składniki

·         1 kg jabłek kompotowych waga jabłek po odrzuceniu skórek i gniazd nasiennych

·         1 kg melona

·         3 szklanki cukru

·         2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Melona kroimy w zgrabne kostki lub drążymy specjalna łyżeczką i wrzucamy na 5 min na gotującą się wodę, odcedzamy na sicie.
  2. do garnka wkładamy jabłka, zalewamy niewielką ilością wody (1/2 szklanki)
  3. i, pod przykryciem, rozgotowujemy.
  4. gdy trzeba, przecieramy przez sito- mus jabłkowy powinien być jednolity.
  5. do rondla do smażenia dżemów dajemy mus, sypiemy cukier i podgrzewamy, lekko mieszając, aż cukier sie rozpuści.Następnie dodajemy melon, całość podsmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając.Czas smażenia nie powinien przekroczyć 20 min od momentu zagotowania, le gdyby w tym czasie melon nie nabrał przejrzystości, trzeba dżem smażyć o kilka minut dłużej.Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy, gorący dżem rozkładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy pzrez 10 min w temp 85 stopni c

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin