Zapiekanka z ziemniaków i śledzi.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniaków i œledzi

Zapiekanka z ziemniaków i śledzi

 

Składniki:

80 dag ziemniaków

45 dag solonych śledzi

szklanka śmietany

10 dag cebuli

jajo

łka oleju

uszcz do formy

l

łka posiekanej natki pietruszki

 

Śledzie spraw, mocz przez 2 godziny, zmieniając kilkakrotnie wodę. Następnie obierz ze skórki i ości, drobno pokrój. Tak przygotowane śledzie wymieszaj z obraną i drobno pokrojoną cebulą. Teraz obierz, pokrój na cienkie plasterki ziemniaki, sparz je osolonym wrzątkiem, po czym osącz i osusz.

 

Połowę porcji ziemniaków włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posól. Na ziemniakach ułóż śledzie z cebulą, przykryj pozostałymi ziemniakami, a potem polej olejem. Potrawę wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj pod przykryciem przez 30 minut. Następnie wyjmij, posyp natką pietruszki. Teraz polej wymieszaną z jajem i lekko osoloną śmietaną. Wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 10 minut bez przykrycia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin