Zapiekanka z ziemniaków i śledzi
Składniki:
80 dag ziemniaków
45 dag solonych śledzi
szklanka śmietany
10 dag cebuli
jajo
łyżka oleju
tłuszcz do formy
sól
łyżka posiekanej natki pietruszki
Śledzie spraw, mocz przez 2 godziny, zmieniając kilkakrotnie wodę. Następnie obierz ze skórki i ości, drobno pokrój. Tak przygotowane śledzie wymieszaj z obraną i drobno pokrojoną cebulą. Teraz obierz, pokrój na cienkie plasterki ziemniaki, sparz je osolonym wrzątkiem, po czym osącz i osusz.
Połowę porcji ziemniaków włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posól. Na ziemniakach ułóż śledzie z cebulą, przykryj pozostałymi ziemniakami, a potem polej olejem. Potrawę wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj pod przykryciem przez 30 minut. Następnie wyjmij, posyp natką pietruszki. Teraz polej wymieszaną z jajem i lekko osoloną śmietaną. Wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 10 minut bez przykrycia.
Duresia