Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ekspresowo
ODCINEK 1
ŁATWO KAŻDEGO DNIA - CHRUPIĄCE KALMARY Z MAJONEZEM CZOSNKOWYM
Kalmary:
Ok. 200g rozmrożonych kalmarów
1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
2 łyżki stołowe kaszy manny
1 łyżeczka Crab boil seasoning (najlepiej firmy Old Bay ), lub użyj soli i papryki
1 szklanka oleju orzechowego
W małym garnku rozgrzej olej, w międzyczasie pokrój kalmary w 1,5cm pierścionki.
Mąkę, kaszę i przyprawy włóż do worka. Wrzuć kalmary i wstrząśnij.
Kiedy olej będzie gorący, wrzuć kalmary i smaż partiami, aż będą złote i chrupiące. Kilka minut na partię powinno wystarczyć.
Majonez czosnkowy:
¼ ząbka czosnku
4 łyżki stołowe majonezu
Wmieszaj czosnek z majonezem i podawaj z kalmarami.
ŁATWO KAŻDEGO DNIA - MUSZTARDOWE KOTLETY SCHABOWE
2 kotlety schabowe, ok. 0,5kg każdy
2 łyżeczki oleju
½ szklanki cydru (inaczej jabłecznik- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, nniedoprawianycukrem)
1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
⅓ szklanki śmietany kremówki
Można podawać z Gnocchi (rodzaj włoskich klusek)
Z kotletów odetnij tłuszcz, umieść pomiędzy dwoma kawałkami folii i kilka razy mocno uderz wałkiem do ciasta, żeby były cieńsze.
Na patelni podgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, ok. 5min z każdej strony. Wyłóż na ciepły talerz.
Patelnię zostaw na ogniu i wlej cydr. Pozwól mu się gotować przez ok. minutę, dodaj musztardę i wmieszaj śmietanę.
Niech sos gotuję się jeszcze chwilę, zanim polejesz nim kotlety.
ŁATWO KAŻDEGO DNIA - PIECZONE KURCZAKI ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
4 małe kurczaki
2 łyżki stołowe oleju aromatyzowanego czosnkiem
1 słodki ziemniak (niedobrany, ok. 0,5kg)
¼ łyżeczki mielonego kminu
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
1-2 garści rukwi
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Sok z limonki
Ustaw piekarnik na ok. 220°C
Kurczaki włóż do naczynia żaroodpornego lub na tackę do pieczenia i polej łyżką stołową oleju.
Nie obranego ziemniaka pokrój w kostki ok. 3,5cm i włóż do innego naczynia (lub na tackę z kurczakami). Polej łyżką stołową oleju i posyp przyprawami. Wmieszaj wszystko razem, wstrząsając naczyniem.
Kurczaki i ziemniaka włóż razem do nagranego piekarnika na ok. 45 min.
Wszystko wyłóż na talerze, z rukwią. Posyp solą i skrop sokiem z limonki.
ŁATWO KAŻDEGO DNIA - PUDDING KARMELOWY Z CROISSANTAMI
2 czerstwe croissanty (rogaliki)
½ szklanki cukru
2 łyżki stołowe wody
½ szklanki śmietany kremówki
2 łyżki stołowe Burbonu
½ szklanki mleka
2 ubite jajka
Ustaw piekarnik na ok. 180°C
Porozrywaj rogaliki i wrzuć do małego naczynia do zapiekania.
Do rondla wsyp cukier i wlej wodę, mieszaj wykonując okrężne ruchy rondlem. Gotuj ok. 3-5 min., aż karmel nabierze ciemno bursztynowego koloru.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę, Burbon i mleko. Wmieszaj. Ciągle mieszając dodaj ubite jajka. Miksturą polej rogale i odstaw na 10 min.
Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min.
ODCINEK 2
EKSPRESOWY PORANEK - FRITTATA PARTY
Omlet:
2 jajka
½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażenia
Dodatki do wyboru
Dodatki:
Do omletu serowego:
¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)
Do omletu chili:
1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej kolendry
Do „zielonego” omletu:
½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane
1 posiekana cebula dymka
Do omletu z szynką:
½ szklanki posikanej szynki
Ubij jajka z wybranymi dodatkami.
Rozgrzej patelnie z masłem i olejem. Wlej miksturę i okrężnymi ruchami rozprowadź ją na patelni. Smaż omleta na średnim ogniu przez kilka minut.
Podnieś omlet i sprawdź czy pod spodem jest złoty, góra powinna być „prawie” gotowa, lekko ciągnąca.
Zrzuć omlet na talerz i złóż go na pół.
EKSPRESOWY PORANEK - KOKTAJL BANANOWY
1 zamrożony banan, obrany, pokrojony na 4 części
⅔ szklanki mleka
1 łyżka stołowa miodu
4 łyżeczki czekolady w proszku
1 łyżeczka mocnej kawy lub ½ łyżeczki kawy espresso
Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze. Podawaj w wysokiej szklance.
EKSPRESOWY PORANEK - NAPÓJ KOCIA ŁAPKA
3 szklanki soku grejpfrutowego
3 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki stołowe grenadyny (sok z granatów)
2 łyżki stołowe soku z limonki
Do dzbanka wlej sok grejpfrutowy, pomarańczowy i grenadynę. Dodaj sok z limonki i wymieszaj. Do momentu podania trzymaj w lodówce.
EKSPRESOWY PORANEK - PLACKI Z SYROPEM JAGODOWYM
Placki:
4 szklanki mąki
3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka stołowa roztopionego masła
Wymieszaj suche składniki. Możesz przechowywać je w słoiku na później.
Na każdą szklankę suchej mieszanki, dodaj 1 jako, 1 szklankę mleka i 1 łyżkę stołową roztopionego masła. Lekko wymieszaj.
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.
Na patelnię wlej 1,5 - 2 łyżki stołowe mikstury. Kiedy na placuszku pojawią się bąbelki, przerzuć go na drugą stronę, aż nabierze złoto brązowego koloru. Po ok. 1 min z każdej stron powinno wystarczyć.
Polewa jagodowa:
½ szklanki syropu klonowego
1 ½ szklanki jagód
Do rondla wlej syrop i dodaj jagody, zagotuj.
Gotuj 2-3 min., przelej do dzbanka i podawaj z plackami.
EKSPRESOWY PORANEK - ROGALIKI Z CZEKOLADĄ
1 opakowanie (ok. 370g) gotowego cista francuskiego
1 tabliczka czekolady (ok. 100g)
1 ubite jajko
Ustaw piekarnika na ok. 220°C
Rozwiń ciasto i pokrój je w 6 kwadratów. Każdy kwadrat przekrój na 2 trójkąty.
Czekoladę połam na małe kawałki (ok. 1 cm) i umieść na środku każdego trójkącika. Delikatnie zawiń ciasto (od dołu do czubka trójkąta). Delikatnie sklej boki palcami i wygnij na wzór litery C.
Umieść rogale w formie do pieczenia i posmaruj jajkiem. Piecz 15 min, aż będą puszyste i nabiorą złotego koloru.
...
sliwak