Bryndzylki.rtf

(5 KB) Pobierz
Bryndzylki

Bryndzylki

 

Składniki na 8 porcji:

do ciasta:

1 kg ziemniaków

żółtko

szklanka mąki

łka oleju

farsz:

30 dag bryndzy

10 dag startego oscypka

2-3 ziemniaki

jajo

l, pieprz

 

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i przepuścić razem z bryndzą przez maszynkę, wymieszaj z solą, pieprzem, startym oscypkiem i jajem. Masę dokładnie wyrób na farsz.

 

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj żółtko i podsypując mą zagnieć na stolnicy ciasto. Uformuj wałek, cały czas podsypując mą. Z wałka odcinaj niezbyt grube plastry, rozpłaszczaj rę, nakładaj farsz, sklejaj, po czym układaj na posmarowanej tłuszczem formie. Bryndzylki piecz w gorącym piekarniku na złoty kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin