Dynia z morelami.rtf

(6 KB) Pobierz
Dynia z morelami

Dynia z morelami

 

Składniki na 6 porcji:

dynia (ok. 70 dag miąższu)

25 dag suszonych moreli

kieliszek białego wytrawnego wina

2 cebule

szklanka posiekanych orzechów włoskich

mielone goździki i cynamon

2 łki masła

1-2 łki posiekanej zielonej pietruszki

l, cukier

 

Pokrój dynię w kostkę, zalej w rondlu niewielką ilością gorącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po odcedzeniu wymieszaj z goździkami i cynamonem. Umyte morele zalej winem, zagotuj i od razu wyjmij ł cedzakową do przestudzenia. Potem pokrój je w cienkie paski.

 

Na roztopionym w rondlu maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dorzuć dynię i morele, zalej wywarem z moreli i delikatnie wymieszaj. Duszenie potrwa kilka minut, po czym dopraw owoce do smaku solą i cukrem i połącz z orzechami. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Podawaj jako gorą przekąskę lub dodatek do pieczeni cielęcej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin