Nadziewane jabłka.rtf

(6 KB) Pobierz
Nadziewane jab³ka

Nadziewane jabłka

 

Składniki na 4 porcje:

4 jabłka o łagodnym smaku

szklanka śmietany

2-3 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego

1 lub 2 banany

sok z cytryny

l, pieprz

do dekoracji:

kilka liści sałaty lub cykorii

 

 

Seler naciowy pokrój na małe kawałki. Korzeniowy natomiast zetrzyj na tarce warzywnej o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).

 

Z każdego jabłka zetnij górną część i delikatnie wydrąż środki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Resztę soku ubij ze śmietaną, potem dodaj pieprz i sól. Banany pokrój w plasterki, dodaj jabłka i seler. Całość dopraw sosem śmietanowym.

 

Sałatką wypełnij wydrążone jabłka, przykryj je "pokrywką" i ozdób liśćmi sałaty lub cykorii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin