Orientalne roladki
Składniki na 6 porcji:
24 płatki mrożonego ciasta won ton
olej do głębokiego smażenia
nadzienie:
2 czarne chińskie grzyby
15 dag piersi kurczaka
2 cebule dymki
10 dag pędów bambusa
pół ostrej czerwonej papryki
12 dag kiełków fasoli
łyżka ciemnego sosu sojowego
pół łyżeczki cukru
Zacznij od rozmrożenia ciasta. Grzyby namocz w wodzie, potem odcedź, trzonki usuń, a kapelusze drobno pokrój. Mięso kurczaka, cebule, pędy bambusa i paprykę posiekaj i wraz z grzybami i włóż do rozgrzanego na patelni oleju. Teraz smaż, aż mięso zrobi się białe. Wtedy wsyp kiełki fasoli i jeszcze chwilę smaż. Pod koniec dodaj sos sojowy i cukier, całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj rozmrożone już płatki ciasta. Na środku każdego połóż łyżkę nadzienia i po zagięciu równoległych boków zwiń w roladkę (brzeg zwilż wodą i mocno zlep). Odkładaj na stolnicę zlepieniem do spodu. Smaż w gorącym oleju na złoty kolor (około 3 minut), po czym usmażone delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Ninoczka115