Placuszki z kiełbasy.rtf

(5 KB) Pobierz
Placuszki z kie³basy

Placuszki z kiełbasy

 

Składniki na 4 porcje:

30 dag grubej kiełbasy

3 jaja

szklanka wody mineralnej

kilka łek mąki

l

gałka muszkatołowa

olej do smażenia

 

Kiełbasę pokrój w plastry grubości około 0,5 cm. Jaja roztrzep z wodą i stale mieszając dosypuj stopniowo tyle mąki, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany. Przypraw utartą gał muszkatołową. Teraz nadziewaj plasterki kiełbasy na widelec, obsypuj mą i obtaczaj w cieście.adź bezpośrednio na rozgrzany na patelni olej. Smaż, lekko przyrumieniając z obu stron.

 

Podawaj prosto z patelni z dodatkiem surówki np. z kwaszonej kapusty i papryki. To błyskawiczne danie bardzo lubią dzieci.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin