Polędwica w cieście francuskim.rtf

(7 KB) Pobierz
Polêdwica w cieœcie francuskim

Polędwica w cieście francuskim

 

Składniki na 8 porcji:

1 kg polędwicy wołowej

45 dag mrożonego ciasta francuskiego

50 dag pieczarek

1 suszony prawdziwek

duża cebula (10 dag)

2 jaja

po 1 łce masła i smalcu

gałązka tymianku

2 łki bułki tartej

czek posiekanej natki pietruszki

Jarzynka WINIARY

pieprz, sól

 

Pieczarki oczyść, umyj, osącz i drobno posiekaj. Obraną cebulęwnież posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki i pokruszony prawdziwek oraz listki tymianku. Duś na wolnym ogniu, aż cały sos wyparuje, po czym ostudź go i zmiksuj z 1 jajkiem, natką i buł tartą oraz dopraw Jarzynką i pieprzem.

 

Polędwicę oczyść z żek i tłuszczu, umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem i obsmaż na smalcu ze wszystkich stron na dużym ogniu. Ponownie je lekko ostudź i - zawinięte w folię - wstaw do pieczenia na 35 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ją w folii.

 

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i rozwałkuj na nim rozmrożone ciasto francuskie. Na środku umieść 1/3 masy grzybowej, na niej polędwicę, obłoną resztą masy i całość owiń ciastem, zagniatając je z wierzchu, a następnie obróć je na blasze spojeniem do dołu i posmaruj jajkiem. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C powinno pozostać przez 30 minut, a po zgaszeniu ognia jeszcze przez dalsze 15 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin