Przekąska z gruszek i orzechów.rtf

(6 KB) Pobierz
Przek¹ska z gruszek i orzechów

Przekąska z gruszek i orzechów

 

Składniki na 4 porcje:

4 gruszki

25 dag rokpola

sok z cytryny

10 orzechów włoskich

2 łki oleju

4 łki wina

łeczka miodu

cukier

 

Gruszki przekrój, pozbaw je gniazd nasiennych i skrop sokiem z cytryny. Wyłuskaj orzechy, 8 połówek orzechów odłóż, resztę zmiel. Wino podgrzej z połową oleju i szczyptą cukru, dodaj miód i połówki orzechów. Wszystko razem duś, aż orzechy bę lekko przezroczyste. Ostudź.

 

Rokpol rozetrzyj z resztą oleju, dodaj zmielone orzechy i 2 łki płynu ze smażenia orzechów.

Z serowej masy uformuj 8 kulek. Umieść je w miejscach po wydrążonych w połówkach gruszek komorach nasiennych.

 

Każ gruszkę udekoruj połówką orzecha, a potem polej miodowo-winnym sosem.

 

Uwaga: gruszki nie powinny być zbyt twarde, by można było swobodnie wyjeść z nich miąższ łeczką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin