Szwajcarskie paluszki.rtf

(6 KB) Pobierz
Szwajcarskie paluszki

Szwajcarskie paluszki

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag mąki

3-4 łki śmietanki

2 jaja

1-1,5 szklanki startego żółtego sera

pieprz cayenne i biały

uszcz do smażenia

1/4 łeczki proszku do pieczenia

Ziarenka Smaku WINIARY

 

Dokładnie roztrzep jaja ze śmietanką, dopraw je Ziarenkami Smaku, pieprzem białym i pieprzem cayenne. Dodaj przesianą i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i, cały czas wyrabiając, stopniowo dodawaj starty ser. Mocno wygnieć ciasto, uformuj z niego cienki wałek i pokrój na cienkie paluszki (możesz też formować niewielkie kulki lub placuszki).

 

Smaż je na dość dużej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor, następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i zostaw paluszki na 1-2 minuty. Po wyjęciu osącz je z nadmiaru tłuszczu.

 

elegancką i smakowitą przekąskę możesz podawać z piklami lub sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin