Szynka i sos beszamel.rtf

(5 KB) Pobierz
Szynka i sos beszamel

Szynka i sos beszamel

 

Składniki:

25 dag pokrojonej szynki kominkowej

puszka ananasa

mandarynki

sałata

sos:

3 dag masła

3 dag mąki

400 ml mleka lub mleka ze śmietanką

gałka muszkatołowa

l

pieprz

 

W garnku rozpuść na małym ogniu masło, dodaj mą i nie rumieniąc wymieszaj na jednolitą masę, po czym wlej zimne mleko lub mleko ze śmietanką i - mieszając - gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw go potem gał muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Mandarynkę obierz i podziel na cząstki, natomiast ananasy pokrój na grube paski. Na talerzu ułóż na liściach sałaty zawinięte w ananasa 2 plastry szynki, obok wylej sos beszamel i całość udekoruj mandarynkami i kawałkami ananasa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin