Twarożkowa mozaika.rtf

(7 KB) Pobierz
Twaro¿kowa mozaika

Twarożkowa mozaika

 

Składniki na 6 porcji:

400 g twarogu

2-3 łki śmietany lub mleka

po łce drobno posiekanej natki pietruszki i koperku lub szczypiorku

5 dużych rzodkiewek

łeczka kminku

łka ostrego sosu pomidorowego lub keczupu

1-2 jabłka

l do smaku

 

Twaróg dokładnie rozetrzyj lub zmiksuj na gładką masę, stopniowo dodając mleko lub śmietanę. Masę twarogową dopraw do smaku solą i podziel na cztery części.

 

Następnie starannie opłucz pod bieżą wodą świeżą zieleninę. Dokładnie ją osącz i drobniutko posiekaj. Potem dodaj do jednej części masy twarogowej. Jeśli chcesz, by przekąska twarogowa była bardziej pikantna, do masy z zieleniną możesz dodać przetarty przez praskę czosnek.

 

Teraz opłucz i zetrzyj na tarce rzodkiewki, razem z kminkiem dodaj je do drugiej części twarogu.

Trzecią część masy twarogowej wymieszaj z ostrym sosem pomidorowym lub pikantnym keczupem. Do czwartej części twarogu dodaj obrane ze skórki i starte na grubej tarce jabłka. Najlepsze są odmiany słodko-kwaśne. Tak przygotowane masy twarogowe wyłóż warstwami do przezroczystej szklanej salaterki lub ułóż warstwowo na płaskim okrąym półmisku. Masy twarogowe możesz układać w dowolnej kolejności.

 

Danie udekoruj malutkimi listkami sałaty, plasterkami rzodkiewek i gałązkami pietruszki lub koperku. Twarożkową mozaikę podawaj jako przekąskę lub danie na kolację. Doskonale smakuje z chrupiącymi, gorącymi tostami lub ciemnym pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin