Śledź w zalewie musztardowej.rtf

(6 KB) Pobierz
ŒledŸ w zalewie musztardowej

Śledź w zalewie musztardowej

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag śledzi lub słoik filetów w zalewie korzennej (najlepsze!)

łka oleju słonecznikowego lub sojowego

łka musztardy

2 pomidory (umyte i pokrojone w ósemki)

pół zielonej papryki pokrojonej w paski

3 łeczki cukru pudru

kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

pół łeczki zmielonego ziela angielskiego

 

Śledzie namocz w zimnej wodzie, a po 12 godzinach wyjmij, obierz ze skóry i odfiletuj (czyli oddziel od kręgosłupa i wybierz wszystkie widoczne ości). Potem rybę pokrój w dzwonka, opłucz, osącz i ułóż na półmisku, oprósz zielem angielskim.

 

Gotowe filety w zalewie korzennej wystarczy teraz wyjąć na półmisek i pokroić w dzwonka.

 

Dzwonka śledzi przełóż cząstkami pomidorów i paskami papryki. Zalej olejem wymieszanym z musztardą i cukrem pudrem. Odstaw na 4-5 godziny, by się zmacerowały.

 

Śledzie bę doskonale smakowały podane z pieczywem i przybrane gałązkami koperku lub natki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin