· 4 płatki żelatyny
· 3 jajka
· 4 łyżki cukru
· 1/4 l soku z pomarańczy
· starta skórka z pomarańczy
· Dekoracja:
· 1/8 l 36% śmietany
· 1 torebka cukru waniliowego
· 6 wiśni
1.
Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz wymieszać aż krem zgęstnieje.
2.
Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszając.
3.
Szklane pucharki napełnić kremem, przykryć i odstawić do lodówki.
4. 4Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Udekorować krem bitą śmietaną i wisienką.
sewulka