Krem pomarańczowy.doc

(204 KB) Pobierz
Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy

Składniki

·         4 płatki żelatyny

·         3 jajka

·         4 łyżki cukru

·         1/4 l soku z pomarańczy

·         starta skórka z pomarańczy

·         Dekoracja:

·         1/8 l 36% śmietany

·         1 torebka cukru waniliowego

·         6 wiśni

 

 

Sposób przygotowania

1.      

Żelatynę namoczyć w letniej wo­dzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczo­wego soku, po dokładnym rozmie­szaniu dodać resztę soku i do­kładnie wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz wymieszać aż krem zgęstnieje.

 

2.      

Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mie­szając.

3.      

Szklane pucharki napełnić kremem, przykryć i odstawić do lodówki.

4.     4Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Udekorować krem bitą śmietaną i wisienką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin