wielkanoc - zwyczaje świąteczne.doc

(35 KB) Pobierz
Joanna Chlewska

Joanna Chlewska

 

 

Temat: Poznajemy zwyczaje świąteczne

 

 

Cele ogólne:

 

-          zapoznanie dzieci ze zwyczajami  Świąt Wielkanocnych

-          znajomość potraw wielkanocnych

-          umiejętność  omówienia  symboli wielkanocnych

 

Cele szczegółowe:

 

-          zna zwyczaje Świąt Wielkanocnych

-          potrafi wymienić potrawy wielkanocne

-          umie wyjaśnić znaczenie symboli wielkanocnych

-          wie jak nazywają się malowane i wydrapywane jajka

-          potrafi rozpoznać i dopasować produkty do koszyczka wielkanocnego

 

 

 

Metody pracy:

-  rozmowa kierowana

-  dyskusja

-  zajęcia twórcze

 

Formy pracy:

- grupowa

- indywidualna

- zbiorowa

 

Środki dydaktyczne:

- krzyżówka

- ilustracje z daniami wielkanocnymi

- burak, chleb, ziemniak , jajko, chrzan, czekolada, sól, pieprz, jabłko, baranek, zajączek

- kolorowy karton

- ozdobna tektura

- włóczka

- kredki

- mazaki

- szablony jajek

- plastelina- ryż, kasza, fasola biała i czerwona, pieprz, kawa

- nożyczki

- klei

 

 

 

 

Przebieg zajęć:

1.      Rozmowa kierowana

 

      Nauczyciel zapoznaje dzieci z tematem zajęć i inicjuje rozmowę na temat panującej   teraz pory roku inspirując dzieci do wypowiedzi na temat zmian w przyrodzie. Nauczyciel sprowadza rozmowę do tematu zajęć „Zwyczaje świąteczne” i rozpoczyna dyskusję z dziećmi:

 

 

 

 

-          Jakie znacie święta, wymieńcie ich nazwy?

-          Jakie najbardziej lubicie święta i dlaczego?

-          Jak nazywają się święta, które są symbolem zmartwychwstania Jezusa?

-          Jak nazywa się dzień kiedy idziemy do kościoła z palmą święcenia?

 

2.      „ Krzyżówka”

 

       Nauczyciel  rozdaje każdemu krzyżówkę z hasłem: pisanka

 

3.      „ Potrawy”

 

   Nauczyciel kolejno pokazuje ilustracje, na których przedstawione są dania wielkanocne. Zadaniem dzieci jest podanie prawidłowej nazwy. Następnie nauczyciel rozpoczyna rozmowę na temat znaczenia potraw wielkanocnych (jajko, chleb, przyprawy, mazurek).

 

4.      „ koszyczek wielkanocny”

 

   Nauczyciel dzieli dzieci na 3 grupy. Każda z grup ma na stole koszyczek i produkty (burak, chleb, ziemniak, jajko, pietruszka, chrzan, czekolada, sól, pieprz, jabłko, baranek, zajączek). Zadaniem dzieci jest wybranie odpowiednich produktów i włożenie do koszyczka. Po zakończeniu ćwiczenia każda grupa przedstawia swój koszyk.

 

5.      „ kartka świąteczna”- praca plastyczna

        

        Dzieci z kolorowego kartonu, ozdobnej tekturki, włóczki i kredek wykonują kartki.

 

6.      „jajko”- praca plastyczna

 

Uczniowie  dekorują plasteliną i ziarnami kartonowy szablon jajka. 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin